top of page

Project Results / Rezultatele proiectului

Phase Reports/ Rapoarte stiintifice
EN
RO

Phase report 1_2021

RST_etapa 1_2021

RST_etapa 2_2022

Phase report 2_2022

Raport stiintific final

Prezentare proiect PN-III-P1-1.1-TE-2019-1191 (197TE/MAGNIFICENT)

Scopul proiectului PN-III-P1-1.1-TE-2019-1191 (197TE/2021) (Acronim MAGNIFICENT) a fost evaluarea potențialului celulelor stem derivate din țesutul adipos (hASCs) pentru regenerarea tesutului nervos asistată de un material original pe baza de compusi naturali adaptat acestui tip de inginerie tisulara. Proiectul si-a propus dezvoltarea unui bioconstruct original, format dintr-un material pe bază de gelatină, imbogatit cu oxid de grafena si cu nanoparticule magnetice (ambele favorizand diferentierea celulelor stem si regenerarea tesutului nervos) si hASCs, destinat regenerarii nervilor periferici. Prin activitatile de cercetare desfasurate in proiect, acest nou biomaterial a fost validat din punct de vedere al biocompatibilitatii, al abilitatii de a favoriza adeziunea celulara la substrat si al capacitatii de a sustine procese de diferentiere pe cale neuronala.  O a doua directie in proiect a fost investigarea aprofundata la nivel molecular a diferentierii celulelor stem pe cale neuronala- au fost analizate expresia genica si proteica a markerilor specifici, profilul ARN non-codant care controleaza procesul de diferentiere, precum si modificarile epigenetice care apar in cursul acestui proces. Impactul imediat al rezultatelor obtinute este in cercetare si aplicatii biomedicale- a fost dezvoltat un nou biomaterial cu șanse reale de a fi utilizat în aplicații de inginerie tisulara si a fost dezvoltat un model de studiu pentru diferentierea de celulele stem izolate din tesut adipos (hASC) pe cale neuronala. Pe termen lung, rezultatele acestui proiect contribuie la dezvoltarea unui bioconstruct personalizabil obținut prin reunirea atât a celulelor stem adulte versatile (hASC) aparținând pacientului, cât și a nanocomponentelor precum oxidul de grafena si nanoparticulele magnetice, în funcție de nevoile fiecărui pacient cu leziuni ale nervilor periferici. Aceste caracteristici fac din această abordare o strategie centrată pe pacient pentru optimizarea regenerării nervilor.

Sinteza rezultatelor obtinute in proiect

Etapa I/2021 a proiectului 197TE/MAGNIFICENT a vizat optimizarea substratelor materiale optime care sa permita diferentierea neuronala si gliala a celulelor stem din tesut adipos (hASC) (act 1.1 si 1.2), precum si optimizarea metodelor de diferentiere pe cele doua cai.

  • In cazul materialelor, selectia s-a realizat atat pe baza testelor mecanice si fizico-chimice (act 1.3), cat si pe baza rezultatelor obtinute la testele de biocompatibilitate cu hASC.

  • Din compozitele testate, s-a concluzionat ca aditia de 0,5% oxid de grafena (GO), 0,5% nanoparticule magnetice (MNP) sau ambele in suporturi fibroase din gelatina, favorizeaza viabilitatea si proliferarea celulara, fara a induce citotoxicitate (act 1.4).

  • De asemenea, introducerea MNP in structura materialelor favorizeaza in mod deosebit adeziunea hASC la substratul material, fapt ilustrat prin marcarea fibrelor de F-actina si a complexelor de adeziune focala in microscopie de fluorescenta (act 1.5).

  • Diferentierea pe cale neuronala, cat si gliala au fost obtinute si validate prin analiza unor markeri specifici, atat la nivel genic, cat si proteic. Astfel, βIIItubulina si nestina specifice neuronilor se exprima in celulele diferentiate din hASC dupa aproximativ 4-5 zile (act 1.6), similar cu S100 si Krox20, markeri specifici celulelor gliale (act 1.7).

  • In plus, continutul exosomal secretat pe parcursul diferentierii neuronale a hASC a evidentiat o serie de molecule miRNA supraexprimate- miR-125b, miR-let7b si miR-1188 care controleaza procesul de diferentiere si reprezinta semnale de angajare a celulelor pe calea de diferentiere specificata (act 1.9).

  • Datele obtinute in cadrul etapei I au fost analizate si integrate cu softuri de specialitate si rezultatele obtinute au fost diseminate prin lucrari in cadrul a cinci conferinte de specialitate, un articol in jurnal indexat BDI si doua articole publicate in jurnale indexate ISI (act 1.12).

Etapa II/2022 a proiectului 197TE/MAGNIFICENT si-a propus investigarea diferentierii celulelor stem din tesut adipos (hASC) pe cale neuronala asistata de materiale GMG, GM si GG dezvoltate in etapa I a proiectului si evaluarea efectului nanoparticulelor magnetice (MNP) si a oxidului de grafena (GO) asupra acestei diferentieri.

  • A fost identificat materialul GMG cu continut de nanospecii (atat de GO, cat si MNP) ca fiind cel mai optim compozit pentru sustinerea procesului de diferentiere pe cale neuronala a celulelor stem.

  • Pe materialele GM, GG si GMG celulele induse sa diferentieze catre celule neuron-like au exprimat makeri neuronali, precum βIII tubulina, MAP2 (microtubule associated protein 2), NeuN (Neuronal Nuclear Antigen), GFAP (glial fibrillary acidic protein) atat la nivel genic, cat si proteic, validand astfel procesul de diferentiere pe cale neuronala a hASCs (act 2.5, act 2.7, act 2.8).

  • In plus, a fost evidentiata activarea cailor de semnalizare specifice in diferentierea neuronala, semnalizarea prin cAMP, prin identificarea expresiei PKA si a proteinei OPA1 in mitocondriile celulelor in curs de diferentiere (act 2.2). 

  • In vederea aprofundarii controlului procesului de diferentiere neurogenic, a fost analizat profilului de expresie al ARN non-codant in contextul diferentierii celulelor stem in contact cu materialele GM, GG si GMG. Prin analiza datelor de qPCR a fost evidentiata supraexprimarea miR-124a, miR-125a, miR-128a si miR-128b pe GMG (act. 2.1), miR-128a, miR-128b si miR-218 pe GM (act 2.6) si miR-9, miR-124a, miR-125a, miR-136 si miR-138 pe GG (act 2.9), toate aceste molecule miR fiind cunoscute din literatura ca fiind implicate in controlul procesului de diferentiere pe cale neuronala sau in formarea tesutului nervos. Aceste activitati au confirmat activarea diferentierii neurogenice la nivel genic si post-transcriptional in celulele induse in contact cu materialele dezvoltate in acest proiect.

  • In studiul influentei MNP si magnetismului asupra procesului de diferentiere a celulelor stem pe cale neuronala s-au obtinut urmatoarele: a fost observata adoptarea unei morfologii alungite, fusiforme a hASCs cultivate pe materiale GM, comparativ cu materialul pe bază de gelatină (G) folosit pe post de control. Incorporarea MNPs în materiale pe bază de gelatină influențează morfologia celulară prin schimbări apărute la nivelul arhitecturii citoscheletale și modului de atașare la substrat. A fost evidentiat complexul LINC prin microscopie de fluorescenta, precum si modificari la nivelul laminelor nucleare, demostrand astfel efectul MNP activate atat asupra modificarilor la nivelul citoscheletului, cat si a morfologiei nucleare si a fibrelor de cromatina (act 2.3). Aceste modificari la nivel morfologic au fost confirmate si prin modificări epigenetice apărute la nivelul histonelor ca urmare a interacțiunii hASCs cu materiale GM. Pentru histona H3 a fost inregistrat un nivel crescut al metilării resturilor de lizină din pozițiile 9 (H3K9me1) și 27 (H3K27me1, H3K27me2 și H3K27me3), iar in cazul histonei H4 a fost înregistrat un nivel crescut al metilării duble a restului de arginină 3 (H4R3m2), precum și mono și dubla metilare a restului de lizină 20 (H4K20m1, H4K20m2) (act. 2.4). Toate aceste rezultate au indicat un efect deosebit de interesat al MNP si magnetismului asupra proceselor de diferentiere, care necesita aprofundare in viitoare activitati de cercetare.

  • Studiul efectului GO asupra desfasurarii proceslor de diferentiere neurogenica a relevat un efect pozitiv al 0.5% GO incorporat in materialele pe baza de gelatina (GG), care a favorizat cresterea expresiei la nivel genic si proteic a markerilor de diferentiere specifici (act 2.7), a indus activarea speciilor miR-9, miR-124a, miR-125a, miR-136 si miR-138 importante pentru controlul procesului de diferentiere (act 2.9).

  • Datele obtinute in cadrul etapei a II-a au fost analizate cu softuri de specialitate si au fost integrate in contextul diferentierii pe cale neuronala a celulelor stem si cu datele din literatura de specialitate (act 2.10). Rezultatele obtinute au fost diseminate prin cinci lucrari in cadrul unor conferinte de specialitate si prin submiterea a doua articole catre jurnale indexate ISI.

Publications
ISI papers:
  1. Olăreț E., Drăgușin D-M., Serafim A., Lungu A., Șelaru A., Dobranici A., Dinescu S., Costache M., Boerașu I., Vasile B.Ș., Steinmüller-Nethl D., Iovu H., Stancu I-C., Electrospinning Fabrication and Cytocompatibility Investigation of Nanodiamond Particles-Gelatin Fibrous Tubular Scaffolds for Nerve Regeneration. Polymers 2021; 13(3):407. [ISI 4,329; Q1].

  2. Șelaru A., Costache M., Dinescu S. Epitranscriptomic signatures in stem cell differentiation to the neuronal lineage, RNA Biology, 2021 [ISI 4,652; Q1].

  3. Selaru A., Mocanu-Dobranici A.E, Olaret E., Ginghina R., Stancu I., Costache M., Dinescu S. 2022. Gelatin meshes enriched with graphene-oxide and magnetic nanoparticles support and enhance the proliferation and neuronal differentiation of human adipose-derived stem cells, ijms-2059958, International Journal of Molecular Sciences (under review).

  4. Mocanu-Dobranici A.E, Costache M., Dinescu S., 2022. Insights into the molecular mechanisms regulating cell behavior in response to magnetic materials and magnetic stimulation- focus on stem cell (neurogenic) differentiation, International Journal of Molecular Sciences (under review).

BDI papers:
  1. Dobranici A.E., Dinescu S., Costache M., Neural stem cells-from quiescence to differentiation and potential clinical uses, Rev. Biol. Biomed. Sci. 2021, 4(1), 23-41.
Dissemination to conferences/congresses
  1. Dinescu S.;  Selaru A.;  Dobranici A. E.;  Olaret E.;  Stancu I.;  Costache M. Human-adipose derived stem cells interaction with natural-based composites for peripheral nerve regeneration, FEBS OpenBio, 11(1):345. [FEBS Congress 2021, Ljublijana, Slovenia, 05-09.07.2021, virtual].

  2. Selaru A., Dinescu S., Dobranici A., Costache M., The influence of exosomal miRNA cargo on the neural differentiation of human adipose-derived stem cells, Journal of extracellular vesicles, vol. 10, issue S1, p.267 [ISEV 2021, 18-21.05.2021, virtual]

  3. Selaru A., Olaret E., Dobranici A.E., Stancu I., Costache M., Dinescu S., Graphene oxide- and magnetic nanoparticles-enriched gelatin meshes, potential substitutes for peripheral nerve regeneration, p.1216 [ESB 2021, 05-09.09.2021, virtual]

  4. Selaru A., Dinescu S., Dobranici A., Olaret E., Stancu I., Costache M., Neural differentiation of human adipose-derived stem cells in response to electrospun fibrous gelatin materials enriched with graphene oxide, International Conference of the Romanian Society Of Cell Biology (“From basic cell biology to personalized medicine during COVID-19 pandemic; creativity and vision in a rapidly changing world”) and The 38th Annual scientific session of the Romanian Society Of Cell Biology, 04-06.11.2021, virtual., Bucuresti, România. Poster, Book of abstracts, p.36.

  5. Dobranici A., Selaru A., Olaret E., Stancu I., Costache M., Dinescu S., Fibrous gelatin-based scaffolds enriched with MNPs display cytocompatibility with human adipose-derived stem cells, Sesiunea stiintifica “Tendinte in biologie: de la molecule la sisteme complexe” a Facultatii de Biologie a Univ. Al. I. Cuza din Iasi, 28-29.10.2021, Book of abstracts, p.33.

  6. Selaru A, Olaret E, Costache M, Dinescu S. Molecular characterization of adipose-derived stem cells trans-differentiation to the neuronal lineage in the presence of graphene-oxide, FEBS OpenBio, 12:218-218. [IUBMB-FEBS-PABMB The Biochemistry Global Summit 2022, Lisabona, Portugalia, 09-14.07.2022]. WOS: 000821444602159  

  7. Dobranici A, Olaret E, Costache M, Dinescu S. Correlation between epigenetic changes and cytoskeletal fibers distribution in human adipose-derived stem cells exposed to magnetic materials. FEBS OpenBio, 12:218-218. [IUBMB-FEBS-PABMB The Biochemistry Global Summit 2022, Lisabona, Portugalia, 09-14.07.2022]. WOS: 000821444602160

  8. Dobranici A., Șelaru A., Olăreț E., Stancu I., Costache M., Dinescu S. MNPs-enriched biomaterials as promising candidates for nervous tissue engineering applications, The 3rd International Online-Conference on Nanomaterials, 25.04-10.05.2022, virtual, Materials Proceedings, volum 9, p.7.

  9. Dobranici A.E., Șelaru A., Olăreț E., Stancu I., Costache M., Dinescu S. Assesment of mesenchymal stem cells’ interaction with magnetic gelatin-based scaffolds, The academic days of Arad, XXXII-nd Edition, 25-29.05.2022, virtual, Arad, România, Book of Abstracts, p.317.

  10. Dobranici A.E., Șelaru A., Olăreț E., Stancu I., Costache M., Dinescu S. Investigarea interacțiunii celulelor stem mezenchimale cu materiale magnetice, destinate reconstrucției sistemului nervos, Sesiunea de comunicări Științifice a Studenților Facultății de Biologie, 20.05.2022, București, România, Volum de rezumate, p.50, ISSN 2559-396X.

bottom of page